Quantcast
Channel: מבשלת הריון - הבלוג של יעל קציר
Viewing all 63 articles
Browse latest View live

מחשבות

$
0
0

 

העייפות מכריעה אותי לאחרונה. אולי אני בהריון? אני אוכלת המון ולא מתמלאת. כנראה שאני בהריון. החרמנות שוטפת אותי בימים האחרונים, כמו בפעם הקודמת. זה בטוח הריון. פיזור נפש, שיכחה. זה הריון, נראה לי. חייב להיות הריון. אין לי בחילות, אלא רעב תמידי. האם זה הריון?

מחשבות אובססיביות. ודווקא עכשיו, ככל שזה (שוב) מתקרב, אני נמלאת ספקות. המצב הכלכלי מחרפן אותי. זוגות סביבי גורמים לי לקנאה. מה לעזאזל חשבתי? איך האמנתי שאוכל לעשות זאת לבד? אולי עדיף לי לוותר, אולי יותר טוב שלא אהיה בהריון ואגנוז את התכנון הזה? משהו בועט בי מבפנים כשאני חושבת כך. משהו מסרב לקבל, אבל אני כבר לא סומכת על התחושות או על האינטואיציה. 

אין לי תשובות, רק שאלות וחוסר ודאות. איך אסתדר? ולמה אני נכנעת לתכתיבים של הגוף? קול פמיניסטי נובט בתוכי ושואל כל הזמן – האם אני באמת צריכה את זה? והגוף עונה לו – כן! קול פסימי חופר ושואל – למה להביא עוד ילד לעולם כזה? והגוף מתעלם. דעתי נחטפה על ידי איבר פנימי אחר כלשהו, שמחליט החלטות עבורי, משנה רצונות ומטלטל. ואין לי מושג אם עליי להילחם בו או להקשיב. והאמת? גם אין לי הרבה כוח להתנגד.

זה לא יהיה קל, אני יודעת. העצמאות שכל כך חשובה לי תאבד, הכסף יחסר, התלות באחרים תגדל. את כל הדברים האלה חווים גם זוגות שמקימים משפחה, ואני הולכת לעשות את זה לבד. משוגעת, ממש משוגעת. אבל בשיגעון הזה אין הגיון. אין מקום למחשבות-פחד. יש מטרה ואמונה (הזויה) שיהיה בסדר, בסוף הרי מסתדרים. הפתרון של "יהיה בסדר" מלחיץ אותי, ואני עושה כל שביכולתי כדי להיערך מראש לימים הקשים. זה מביא אותי למחשבות והתלבטויות לגבי שינוי מקצוע, שינוי מקום מגורים. אין עדיין החלטות, רק הירהורים בכיוונים שונים. חריצי הדאגה במצחי מעמיקים. 

לאחרונה הגעתי למסקנה שלהיות אם יחידנית זה בכלל לא עניין של החלטה. כמו נטייה מינית, כפי שלא בוחרים אם להיות לסבית או סטרייטית, כך לא בוחרים להיות אם יחידנית. נטרפים ונשטפים לכך. מגיעים לשם מחוסר ברירה, מקושי להתקיים בלי האפשרות להפוך לאם, גם אם פירוש הדבר לאבד עצמאות ולהיות משועבדת לנצח לדאגה ולמחסור. 

אז עם מחשבות כאלו אני בטוח בהריון, נכון?


פוסט לנשים המחכות

$
0
0

חברות יקרות, אני באמת לא יודעת איך אתן עושות את זה. פעם אחר פעם, לחכות עוד חודש לניסיון הבא, להמתין לתשובה, להתאכזב שוב ושוב.

פחדתי לקום הבוקר, שלא אתעורר לכאבי מחזור. בדקתי שוב ושוב ובינתיים – כלום. התור לבדיקת דם ארך היום שעה וחצי, והתוצאות, כך אמרו לי, יהיו רק מחר. אני מנסה להירגע ולא מצליחה. מאוד רוצה לקבל פרופורציה, לחשוב שוב, כמו בעבר, שלא נורא אם לא אצליח הפעם, אולי בפעם הבאה. אבל משום מה הפעם זה נורא. הפעם אני לא יכולה לדמיין תשובה שלילית. ככל שעצביי רוטטים יותר – כך גדלה גם הציפיה, כי איזו עוד סיבה יכולה להיות לעצבנות כזו? מנסה להתרכז בדברים אחרים ולא מצליחה. משחק ה"אוהבת לא אוהבת" של ההריון מתרוצץ בראשי (כן או לא? יהיה או לא יהיה?), ועד שהגיע הדדליין הוא כבר תפח למימדים עצומים שלא משאירים מקום לשום דבר אחר. ומחשבה אחת אני עוד מצליחה להזכיר לעצמי, כל הזמן: יש נשים שעוברות את זה במשך שנים, פעם אחר פעם, ולא מתייאשות. אתן, נשים יקרות, נותנות לי השראה. 

מנסה לקום

$
0
0

ככל שהתקרב מועד בדיקת ההריון, כך גדלה עצבנותי. חוסר תאבון, אברי גוף מקפצים וכל הסימנים הנלווים לאי-שקט. בעת ההמתנה בתור לבדיקת דם, כבר ממש לא שלטתי בזה. העולם התכווץ וסגר עלי, והמחשבה היחידה שעברה במוחי היתה "זה חייב להיות זה", כאילו שאם יתברר שאני (עוד) לא בהריון, זה סוף העולם. ניסיונות להעסיק את עצמי או להירגע לא גירדו את פני השטח, מלים מנחמות מכל מיני חברות ומשפחה לא חדרו את השיריון. כך הפכתי מאישה פמיניסטית לאישה שהרחם שלה מעביר אותה על דעתה. 

למרות שבקופת חולים היתה איזו בעיה, וטענו שאת התשובות לבדיקה אקבל רק בעוד יום, בדקתי כל כמה דקות אם אולי במקרה בכל זאת יש תשובה. כשהגיעה התשובה, נוכחתי שבמקום לעשות בדיקת הריון, עשו לי מעקב ביוץ, כי הגעתי עם הטופס הלא נכון. כמה דקות של התהפכות הבטן וחוסר חמצן, ובעזרת חברה הבנתי – אין הבדל. בשתי הבדיקות בוחנים את הורמון ה-HCG, ואם הערך שלו מנוסח "קטן מ" – סימן שהתוצאה שלילית, כלומר אין הריון. 

במשך השעתיים שנותרו לי עד סיום המשמרת בעבודה ישבתי שקטה ומכונסת בעצמי. העולם, שגם ככה היה מכווץ כבר, לא הותיר לי מקום. עצב כבד השתלט עלי, לא הייתי מסוגלת לענות לטלפונים, ושקעתי בעצמי תוך שאני מבינה שזה לא יכול להמשך כך יותר. אני חייבת לעשות משהו כדי שאוכל להתמודד ולא לאבד את זה בכל פעם מחדש. הגעתי הביתה ובכיתי את העצב החוצה, החתול שלי התרוצץ סביבי וניסה ללקק את פניי עד שלא היתה לי ברירה אלא לצחוק. אחר כך הוצאתי את התיסכול במה שמכונה "אכילה רגשית" אבל למעשה מדובר בפשיטה חסרת רחמים על המקרר והמזווה והכנסת כל מיני שטויות לגוף. הייתי אמורה להיות בהריון עכשיו ולאכול מה שבא לי, ולא להישאר במשטר שומר משקל. טבעתי ברחמים עצמיים ושקעתי, ומדי פעם חזרתי למחשבה – זה חייב להיפסק. חייבת הפסקה מהטירוף הזה. 

המחשבה לקחת חודש הפסקה הפציעה איפושהו באחד השיטוטים מהספה למקרר. האיזון כל כך נחוץ לי, שגם אם עלי לדחות את הנסיון הבא בשבילו – זה אולי שווה את זה. גם ככה עלי להחליט כעת לאיזה רופא ללכת, כי לא אחזור לרופא שלי מקופת החולים, וצריכה לבחור בין הפרופסור המומחה שהייתי אצלו בייעוץ לבין רופא אחר מהקופה. ובעוד אני עסוקה בעצמי ובצרותיי, התקבלה תגובה חדשה לפוסט הקודם, ששינתה עבורי את הכל. 

דנית היקרה (תגובה מספר 5), איני יודעת מי את, אבל אתמול היית הקול השפוי היחיד שהצליח לגעת בי. דנית חוותה גם היא את התנודות האלה במצב הרוח, ואחרי 5 או 6 פעמים, כך היא מספרת בתגובה, הבינה שזה לא יכול להימשך ככה, ושעליה לשמור על שפיות ועל פרופורציות. איך? בלא לתת לזה משקל גדול כל כך. כשאני כותבת את זה עכשיו זה נשמע לי ריק מתוכן, בדיוק כמו שחברותיי נשמעו לי. קל להגיד, קשה ליישם. אבל משהו בניסוח שלך, דנית, נגע בי. אני חושבת שאלה היו מלותיך שעשו את עיקר העבודה: "גם כשיגיע הילד, אינשאללה, הרי תכאב לו לפעמים האוזן ולא נדע איך לעזור לו, הוא הרי יחזור לפעמים מצוברח מבית ספר ולא יספר לנו למה ונתחרפן מחוסר הוודאות – אז אם אני מצליחה לראות את ההמתנה עכשיו כחזרה גנרלית לדבר עצמו, בעתיד, יש לי קצת הקלה". 

כי איזו מין אמא אהיה, אם אשאר לחוצה ומתוחה, מכונסת בעצמי, ותופסת כל עיכוב בדרך כשואה גדולה שאין שניה לה (ויסלחו לי סבא וסבתא על השימוש במילה)? איזו ילדות תהיה לילד שגדל עם אמא לחוצה שלא מצליחה לראות מעבר לצרותיה הפרטיות? אני חייבת להחזיר את השפיות לחיי, ולזכור שגם (ובעיקר) אם לפניי עוד מספר רב של ניסיונות – אין שום סיבה שזה יהפוך לדבר שמגדיר אותי בעולם. באפשרותי להיות כמה דברים בו זמנית: אישה, אמא, פמיניסטית, מעצבת, כותבת ועוד. לא אצמצם עצמי יותר להוויה שמורכבת מיכולתו של גופי לבצע פעולה אחת בלבד, נכספת ככל שתהיה. 

מאז תגובתה של דנית אתמול, וגם של זום, אני אסירת תודה על הבלוג הזה. לא יודעת אם הפעם עזרתי לכן, אבל אתן בהחלט עזרתן לי לעבור את המשוכה הזו. עכשיו אני חוזרת לעבוד קצת, לטייל מעט בחוץ, ואז אשוב לברר על רופאים מומחי פריון.

 

צעדים דרסטיים

$
0
0

אחרי הניסיון הרביעי שלא הצליח, ושהיה מלווה בעצבים והסתיים באכזבה, הבנתי שנדרשים צעדים דרסטיים על מנת שאוכל להמשיך הלאה. אולי המחשבות על מה היה שונה בפעם ההיא, שהצליחה, לעומת שאר הפעמים לא באמת יעזרו לי במציאות, אבל לא הצלחתי להימנע מהן. ובאמת, הייתי אז אחרי חודש הפסקה, אחרי חופשה ארוכה בחו"ל, שבמהלכה אכלתי בריא ועשיתי פעילות גופנית יומיומית. ובנוסף לכל, הרגשתי שאני לגמרי מאוהבת בתהליך, ויוצרת את הדבר הכי יקר לי בעולם.

ברור לי שילדים נוצרים גם בתהליכים כואבים ולא משמחים. יש לא מעט מקרים של הריון לאחר אונס, ואני מניחה שהן לא חשבו על אהבה באותם רגעים. אין לי ספק שאפשר לאכול ג'אנק ועדיין להיכנס להריון. אבל בכל זאת הצבתי לעצמי כמה מטרות בפעם הזו:

1. למצוא רופא טוב יותר. הפעם אני יודעת מה אני מוכנה לעשות ומה לא. ביררתי קצת על הורמונים ועל הפריה חוץ גופית (IVF) ולמדתי שמדובר בתהליך כואב, לא נעים, שכולל סחבת של התעסקויות, הזרקות והתרוצצויות שיכריח אותי להתמודד עם הנושא באופן יומיומי. וזה עוד בלי לדעת מה ההשלכות לעתיד של כל החומרים האלו על הגוף. מאחר ואני מרגישה מחורפנת גם בלי שהזרקתי לעצמי הורמונים מסוגים שונים שמשגעים את המערכת הפיזיולוגית שלי, אני מעדיפה להימנע ככל האפשר מלהגיע לשם. בשביל זה אני צריכה רופא טוב, שמבין מה הוא עושה, ושלא ינסה לדחוף לי כל מיני דברים שלא חייבים.

2. להירגע, ומהר! כל הלחץ הזה, הציפיות, ההתעסקות – לא עושים לי טוב. צריכה לקחת איזה צעד (או שלושה) אחורה ולנשום. לשם כך אני לוקחת חודש הפסקה מהתהליך. החודש הקרוב לא אחכה לביוץ, ולא אחכה לתוצאות ההזרעה. בחודש הקרוב יש לי פטור, ואני מקווה שאצליח לנוח מהמירוץ בזמן הזה, ולאסוף כוח להמשך. 

3. לאכול בריא יותר. מזמן כבר השתכנעתי בקשר שבין תזונה לתפקודי הגוף. והרי ירדתי במשקל במיוחד לקראת ההריון הזה, כדי שיהיה לי קל יותר לסחוב. עכשיו בניתי לעצמי תוכנית בריאות, שמורכבת מדברים שלמדתי שהם טובים לי ודברים שלא. קפאין – אאוט. אני כבר אחרי 5 ימי גמילה, זה לא קשה (חוץ מכאבי הראש ביומיים הראשונים) וכבר אני מרגישה ערנית יותר לאורך זמן. בשבוע הבא – אומר שלום לקמח הלבן (ולחלות, ובורקסים, ועוגיות. אוי וויי) ושבוע אחריו – הייה שלום סוכר. במקומם אני מקבלת בשמחה ג'ינג'ר, סלק ושאר ירקות. אין תינוק בעולם שלא ירצה להיקלט לתוך הרחם הבריא שלי!

4. להתמיד בפעילות גופנית. נושא רגיש, כי בין עבודה לשאר הפעילויות וההתנדבויות שלי לא נשאר הרבה זמן, אבל באמת שהגיע הזמן. 

כך, בתוכנית ברורה ובראש צלול, אני ממשיכה לצעוד לקראתה. הילדה שעוד תהיה לי. בינתיים אמשיך לריב עם עצמי אם זה באמת כה חיוני. על קצת מהמאבקים האלה דיברתי היום בתוכנית הרדיו של אילנה דיין

חודש הפסקה

$
0
0

חשבתי שאני לוקחת חופשה קצרה מהעיסוק האובססיבי בפריון. אמנם החודש אני לא מנסה להרות, לא קבעתי תור להזרעה ואני לא מזריקה לעצמי חומרים שונים; אמנם הצלחתי לשלוט מעט במחשבות האובססיביות ולגרום להן להציק פחות; האינטנסיביות של המחשבות אמנם נרגעה מעט, הלחץ מתפוגג, אבל תדירותן נותרה כשהיתה. לפני שאני מכניסה מאכל כלשהו לפה, אני עדיין חושבת אם הוא טוב לתינוק או לא. עדיין בודקת רופאים שונים מומחים לפריון ובוחנת אפשרויות. עדיין קוראת כל מה שאני מוצאת על הורות, על פוריות ועל הריון. ועדיין מתעקשת לא לתת לעיסוק הזה לגזול את שפיותי.

מה נותנת לי ההפסקה

במהלך החודש הזה, ועל מנת שלא "לבזבז זמן", שלחתי את בנק הזרע שלי לברר אם יש לתורם עוד מנות זמינות, קבעתי תור לרופא והצטיידתי מראש בכל התרופות שאצטרך להזריק לעצמי בקרוב, ביקרתי במחלקת IVF בבית החולים אסותא, ואני מנצלת את הזמן לתזונה בריאה (ניקוי רעלים) ולפעילות גופנית מסודרת. אולי בזכות השניים האחרונים, אני מרגישה טוב יותר. בנוסף, אני מקפידה יותר מכל להמציא לעצמי עיסוקים, עבודות והתנדבויות שימלאו את מחשבותיי, החל מקריאת ספרים בשעות (או דקות) פנאי ועד לפעילות שתעזור לי להכניס עוד כסף בעתיד. 

ביקור במחלקת IVF באסותא

היתה זו הפעם הראשונה שהגעתי לפגישת ייעוץ במוסד רפואי כלשהו, ולא התבקשתי לשלוף את הארנק. אחרי שכל פגישת ייעוץ בכל בנק זרע זוכה לכינוי המכובס "פתיחת תיק" שעלותה בין 600-300 שקלים, זה בהחלט שינוי מרענן. התבקשתי להגיע למחלקה 45 דקות לפני מועד התור שנקבע לרופא. פתחו לי תיק בחינם, ושלחו אותי למזכירות. במזכירות הסבירו לי על תהליך ה-IVF, עשו לי סיור במחלקה והראו לי איפה מתבצעים התהליכים השונים, שאלו אותי למה אני מצפה והנחו אותי למה לצפות. הם עובדים סביב השעון וזמינים גם במייל ובסוף הסיור כמעט שהתפתח בי רצון להיות שייכת לחוג לקוחותיהן, ואז עברה מולי מיטת בית חולים ובה בחורה מורדמת ונזכרתי במה כל זה כרוך. הרופא היה מאוד נעים, ולא ניסה לדחוף לי טיפולים לא נחוצים. בסופו של דבר נשלחתי להמשיך בהזרעות לפני שאני חוזרת אליו לטיפול "אם בכלל יהיה צורך", כדבריו. יצאתי אופטימית. 

ט"ו באב

אולי זה התאריך, אולי אלה פחדים, או שילוב של שניהם, אבל הבדידות מעיקה עלי היום. שוקלת להירשם בקרוב לאחד מאתרי ההיכרויות, אך מבועתת ממפגשים עם בחורים שישאלו אותי שאלות שלא יהיו לי עליהן תשובות. אז לכו תחגגו את הט"ו באב שלכם, אני בינתיים אמשיך לפנטז על הילדה שלי, אוכל עלי חסה ואשתה שייק מלפפונים, ואתפוצץ מרוב אהבה לתינוק שטרם נהרה.

שלוש ארבע ולעבודה

$
0
0

 

החופש נגמר. כלומר, אני יודעת שעבור הורים לילדים החופש הגדול עדיין בעיצומו, או למעשה בשיאו, אבל עבורי – החופש נגמר. אחרי חודש של הפסקה מניסיונות, הגיע הזמן לשנס מותניים. למען האמת, לא הספקתי ממש לנוח, גם במהלך החודש האחרון הרבצתי עבודה. אבל היתה זו עבודה מסוג אחר. במקום ספירה של זקיקים, ספרתי כמה ירקות וויטמינים אני מכניסה לגופי. במקום בדיקות דם של הריון, עשיתי בדיקות דם כלליות. במקום לרוץ לרופא, הלכתי מדי ערב לפחות 50 דקות. ובמקום להימנע מביצים רכות, דגים נאים ובשר לא מבושל דיו – נמנעתי מקפאין, קמח לבן וסוכרים. הבריאות האינטנסיבית שהזרקתי לגופי בחודש האחרון נותנת את אותותיה. יש לי הרבה יותר מרץ, אני מפוקסת יותר, ירדתי במשקל ואני מוצפת במחמאות על עור פנים קורן. למען האמת, התזונה הנוכחית גורמת לי לתחושה כל כך טובה, שנראה לי שאמשיך לאמץ אותה ככל שאוכל. 

אבל ענייני התזונה, אינטנסיביים ככל שיהיו, הם רק התפאורה המשנית. העבודה העיקרית שלי החודש היתה – פרופורציות. אחרי הפסטיבל של הניסיון האחרון, הציפייה שיצאה משליטה, האכזבה הקשה – הזכרתי לעצמי יום יום שהאמהות תגיע, זה רק שאלה של מתי, ואת התהליך הזה צריך לעבור צעד צעד, ואין קפיצות בזמן. במקום להתעצבן מהמציאות הזו, אני מלמדת את עצמי לקבל אותה. במקום לכעוס, לצפות ולהתאכזב – אני שומרת על אורך רוח, כי אם זה לא יקרה עכשיו, זה יקרה אחר כך. 

לפעמים אני מרגישה מטופשת מול האמירות הניו-אייג'יות האלו. לפעמים זה הדבר האחרון שאני רוצה לקבל. אבל אז אני נזכרת בסערת הרגשות שהייתי בה, ומחפשת דרכים נעימות להתרחק ממנה. 

בכל מקרה, היום החופש הזה נגמר. החל מהיום החמישי של המחזור הרופא הורה לי לקחת 2 כדורי איקקלומין למשך 5 ימים. אני לא רופאה, אבל לפי מה שלמדתי משיטוט אינטרנטי, איקקלומין הוא הורמון שמשתמשים בו כבר מעל 30 שנה. הוא מיועד להסדיר ביוץ אצל מי שהמחזור שלה אינו סדיר, אבל נוטים להשתמש בו גם כשסתם לא יודעים למה אין הריון. בעקבות השימוש בו, יוצאים לרוב מספר זקיקים, כלומר יותר מהאחד שהגוף מוציא בדרך כלל מדי חודש, ולעתים רבות הוא מקדים את מועד הביוץ. לאיקקלומין כמעט ואין תופעות לוואי והוא עדין יחסית להורמונים אחרים, אבל היות וישנם מספק זקיקים, הוא מגדיל את הסיכויים לתאומים. אחרי 5 ימים אחזור לרופא למעקב זקיקים, ואדווח על ההתקדמות. 

דבר אחד עלי לזכור גם עכשיו: התהליך הזה אינו צפוי. אם המנה האחרונה של התורם הדני לא תהיה זו שממנה אתעבר, אמצא תורם אחר ואמשיך לנסות. אם עוד 2-3 הזרעות טבעיות לא יצליחו, אעבור להפריה חוץ גופית, וזה בסדר. בינתיים, אני יכולה לפחות להנות מכך שיש לי על מה לכתוב, שהלילות שלי ארוכים ושקטים, ושיש עוד סיכוי שאמצא פרטנר להורות משותפת, ואולי אפילו לאהבה.

 

לעזאזל הכל

$
0
0

אם קראתןם את הפוסט הקודם ולא האמנתןם – אתןם לא לבד. ימים בודדים אחרי כתיבתו, אני קוראת בו ולא מזהה מי הכותבת. אם לפני מספר ימים עפתי באוויר על ענני מרמלדה, עכשיו אני מתפלשת על גחוני. 4 ימי איקקלומין והגוף שלי, שהיה נקי מרעלים, לא מצליח לעכל. כאבי ראש, עצבנות, חוסר תאבון וחוסר מרץ. מזל שיש לי, כפי שגיליתי לאחרונה, משמעת מברזל, אחרת מזמן הייתי משנה את הרגליי. אבל יש בי קול (ממש קטן, שמאוד קשה להקשיב לו) שמזכיר: זו הישורת האחרונה. לפחות לסיבוב הזה. 

מחר איקקלומין אחרון. ביום ראשון מעקב זקיקים ראשון. נראה מה הלאה, אבל בעקרון שבוע או קצת יותר – והזרעה. מבטיחה לעצמי שאם לא תצליח ההזרעה אנחם את עצמי בכל הג'אנק שמנעתי מעצמי ברגעי המשבר הקשים, ונזכרת שגם אם תצליח ההזרעה, אין סיכוי שאצליח להימנע מהגלידה שאני מפנטזת עליה. רק עוד כמה ימים.

בינתיים אני צורכת סלק בכמויות, ובכל דרך אפשרית: במיץ, בסלט, במוקפץ על האש או בתנור. בכל ארוחה. כוסות המיץ שלי נסחטות עכשיו מ: סלק – לעיבוי הרירית, סלרי – נגד כאב ראש, מלפפון – לצינון חום הגוף ואני מגוונת עם גזר או תפוח, בשביל להמתיק ולעדן את הטעם.

הפוסט הזה לא כל כך קוהרנטי, סילחו לי על זה. הייתי חייבת לשתף במצבי הנוכחי כדי להימנע ממצג שווא כאילו הכל דבש ופעמונים. עכשיו אחזור להתחפר קצת. מחכה שיעבור 

מתחת לקליפה

$
0
0

 

אני קליפה של בחורה. עושה את הדברים שצריך לעשות על אוטומט. מחייכת כשצריך, מנומסת או מתלהבת כשצריך, הכל למראית עין. בפנים כבר התפרקות מוחלטת של כל המערכות. כמו אישה זקנה שיום מותה קרב, ליבה עוד פועם, היא עוד אוכלת, אבל המבט כבר ריק ואין שם את הנשמה שפעם היתה לה. בניגוד אליה, אני עוד משתתפת בכל הדברים שקורים מסביב. עובדת, נפגשת, מבקרת, אבל הלב לא שם. הוא מכווץ ומלא מרירות על דברים שרציתי שיקרו לי ולא קרו. 

אני קליפה של בחורה. הפנים שלי כועס על כל העולם. על ההריונות שמסביב, על ילדים ותינוקות של אחרים, על התאהבויות, על בחורים. על אלה שאהבתי ואלה שלא, על כל בחור שלא רצה ילד משותף, ובמיוחד על ההוא שמשך אותי באף עד שהגעתי לכאן, משלמת כסף על מנות שהוא מייצר בחינם, נערכת לגדל ילד לבד, ילד שלא ברור מתי, אם בכלל, הוא ייווצר. על הרופא שלי, פרופסור שמנהל מחלקה גדולה בבית חולים גדול, שלא מתזמן את הביוץ ובשל כך הניסיון הקרוב, ממנת הזרע האחרונה שרכשתי, יהיה ככל הנראה נסיון שווא. הכעס מרוקן אותי, ולא נשאר ממני דבר. 

קליפה של בחורה. גם לכתוב כבר לא יודעת. איך מתפקדים בעולם בתור קליפה? הכל קורה על אוטומט, בצורה מכנית. שיגרה של הרגלים, נטייה להסתגרות, פתיל קצר (מזל שהחוק מגן עלי מפני איבוד מקום העבודה), רשימת מטלות שמסמנים עליה וי. מדי פעם שוכחים דברים, מדי פעם מפשלים. הסביבה, שבמקרה שלי יודעת בדיוק מה אני עוברת, מבינה. מבטי רחמים והיסויים של שקט הם מנת חלקי היומית. קרובים מסתירים הריונות, חברות מתקשרות חסרות אונים. לרגעים, גם אני קצת מרחמת עליהם, שאינם יודעים מה לעשות או איך להגיב. 

אני קליפה של בחורה. חייבת להיות כזאת, כי עם כל כך הרבה רעל בתוכי, לא יכולה לאפשר לעוד רעל לחדור. אם הייתי יכולה, הייתי יוצאת לחופשה עכשיו. חופשה מהשיגרה, חופשה מעצמי. אבל אין לי כוח להניע גם את זה. בקושי רב אני מביאה את עצמי לקום בבקרים, לתפקד, לעשות פרצוף שמח לעוד בחורה (צעירה ממני, כמובן) שנכנסה להריון. לשמוח לעוד ילד או תינוק שנולד למישהו אחר. והקליפה הזו מתחילה להרקיב. 


מפלצת ה-PMS

$
0
0

יש ימים בהם עדיף להתחפר מתחת לשמיכה ולא לצאת מהבית. יש בקרים כאלה, שהראש מתפוצץ מחפירה-עצמית, והדרך היחידה להיפטר מהתחושה היא להמשיך לישון. כשעובדים 10 ויותר שעות ביום, כשחיינו הם מרוץ השגי בדרך לאנשהו, דיכאון הוא דרך טבעית של הגוף לומר לנו לעצור ולנוח. לא פעם התפרצתי בעצבים על אדם שאני עובדת איתו או חיה איתו, מעבר לכל פרופורציה, או נתקפתי בכי בלתי נשלט. בדרך כלל ההתפרצויות האלו אירעו בשבוע לפני המחזור. גופי ונפשי הופכים אז לרגישים יותר, כל כאב כואב יותר, כל לחץ מלחיץ יותר.

כבר יותר משבוע אני חווה את התחושות האלו כמציאות יומיומית. לא מרוצה מכלום, תיסכול מעוור חושים הופך אותי למפלצת שואגת ויורקת אש. כמעט אין אדם בעבודה שלא רבתי איתו, הובלתי קרבות לשינוי סדרי עבודה בשם הצדק וזעמתי כשלא הצלחתי להילחם בטחנות רוח. היות ואנחנו בחלק הקריטי של חודש אוגוסט, הרבה עובדים שיריינו לעצמם חופשה, ואין באפשרותי לקחת כמה ימי מנוחה כרגע. אני ממתינה בכמיהה לחגים, שיביאו איתם כמה ימי חופש פה ושם ואולי אולי יתנו לי קצת אוויר לנשימה. 

מפלצת ה-PMS מפחידה מאוד, אותי ואת הסביבה. היא שולטת בגופי ובמוחי, מקפיצה פיוזים סמויים בהזדמנויות לא צפויות, משליטה טרור אלים. האם זו תופעה שלפני מחזור או לפני הריון? הסימפטומים כל כך דומים, שאין לדעת. אני תוהה אם ככל שגופי נקי יותר מרעלים כך הוא רגיש יותר לשינויים הורמונליים.

לפני שבוע וחצי עברתי הזרעה. אחרי 5 ימי איקקלומין הזקיקים הגיעו לגודל 20. הרופא שלי הזריק לי אוביטרל וזירז כך את הביוץ, ואת ההזרעה עשה פרופ' משיח, הגורו של ההריונות, בכבודו ובעצמו. האם הציפייה היא שהופכת אותי למפלצת? האם זו הדחקה של רגשות שמתפרצת בי? מישהי בתוכי כבר צועקת – למי אכפת. מזל שסוף השבוע עכשיו, ואוכל לחזור להתחפר בעצמי ולנוח מהעולם ליומיים. המשא הזה, והמסע הזה, קשים.

הפעם הייתי מוכנה

$
0
0

הפעם הייתי מוכנה. כל אחת לומדת לפתח את מנגנון הפרופורציות שלה, אצלי זה פועל דרך הנמכת ציפיות. כשאני לא מאמינה שנכנסתי להריון אבל בודקת בכל זאת – אוכל רק להיות מופתעת לטובה, לא לרעה. אלה טריקים אינפנטילים שתמיד עובדים. הם לא גורמים לי להיות פחות מאוכזבת, רק יותר מוכנה. וזה מספיק טוב לבינתיים.

ובכל זאת, גם עם הטריקים האלו, לא הייתי מוכנה לדברים שבאו אחר כך. אמנם הצלחתי לא להישבר הפעם, אבל נמלאתי כעס נורא. הכעס הלך ובער בי עד שלא יכולתי אלא להוציא אותו. כעס על בנים, ובעיקר על האקס. כעס על שהגעתי למצב הזה. כעס על כך שבמשך שנתיים וחצי של זוגיות האמנתי, באמת שהאמנתי, שהאהבה שלנו אמיתית, שהוא רוצה להקים איתי משפחה, שהתחושה שהוא "עוד לא מוכן" תעבור בקרוב, שאצליח להסביר לו שאין זמן לחכות יותר. ההסברים שלי התפתלו סביב גילי המאוחר, וגם סביב גילו. הפחד מטיפולי פוריות, החשש מהורמונים, הבעתה מהפריה חוץ-גופית, האימה שבלהיות הורים זקנים – כל אלה ועוד נדונו בכל שיחה או ויכוח שהיו לנו בנושא. וכשהוא ענה שהוא אוהב אותי, אבל הוא צריך עוד קצת זמן, חיכיתי. וחיכיתי. עד שלא יכולתי יותר. שנתיים וחצי עברו עד שהבנתי שאני לא יכולה להמשיך לומר לו שאין לי יותר זמן לחכות ובכל זאת להמשיך להמתין. עזבתי אותו לטובת בנק הזרע, בתקווה שאני עוזבת בזמן לפני שאאלץ להגיע לטיפולי פוריות, לפני שאזדקק לזריקות הורמונים ולהתערבויות נוספות.

אבל אחרי 5 ניסיונות והפלה אחת, אני כבר מבינה שאין מנוס. השלב הבא יכלול הורמונים. ואחר כך הפריה חוץ גופית. והכעס הזה, על שהוא נתן לי לחכות ולהפסיד את האפשרות להריון טבעי, להורות בזוגיות, לשותפות במשהו נפלא כל כך, חייב לצאת איכשהו.

במקביל, החלפתי שוב רופא. הפסיכולוגית שלי אומרת שזה לא טוב להחליף. שאני צריכה לתת צ'אנס לאדם לעשות את עבודתו. אבל דבר אחד למדתי כאן – שאני עם צ'אנסים גמרתי. אם הרופא גורם לי לתחושת אי נוחות – אין סיבה שאשאר אצלו. יכול להיות שהוא רופא מצויין, אבל הוא כנראה פחות מתאים לי. את הדוקטור עזבתי כי הוא היה אובססיבי לגבי צילום רחם. את הפרופסור עזבתי כי הוא האמין שאני והשאלות שלי מפריעות לו לעשות את עבודתו. יכול להיות שהוא באמת האלוהים שהוא חושב שהוא, בורא במו ידיו חיים בבטן של נשים רבות. יכול להיות שהוא קורא את הבלוג ולכן לא היה נחמד. ויכול להיות שהוא סתם מתאים יותר לבחורה אחרת, כזו שלא מפריע לה שאין לה שליטה על התהליך, כזו ששמה את יהבה בידיו של אדם אחר באמונה שלמה. אני לא כזו. אז חיפשתי לי רופא חדש. מישהו שאוכל לשאול אותו שאלות בלי להרגיש חוסר נוחות, מישהו שיתלבט יחד איתי בין כל האפשרויות העומדות בפנינו, ולא יחליט עבורי.

בכוונה אני נמנעת מלכתוב את שמותיהם של הרופאים כאן. מאמינה שהם לא רופאים "רעים", שזו בעיקר שאלה של התאמה וכימיה. אבל הרופא החדש שהגעתי אליו, פרופסור גם הוא, חייב להיקרא "המקצוען". כבר כשהתקשרתי דרך מספר שהשגתי באינטרנט הגעתי ישירות אליו. הוא הקשיב, שאל כמה שאלות, ענה לשאלותיי, הכל בסבלנות. באותו יום הוא כבר קיבל אותי לקליניקה שלו. אמרתי קליניקה? בית דירות בשכונה טובה בתל אביב, שבתוכו מתרחשת אחת הסצנות המשונות: עשרות אנשים מגיעים וממתינים בסלון, ברגע הראשון חשבתי שנכנסתי בטעות לשבעה של מישהו. כל אישה שנכנסת שואלת מי אחרון, ובמטבח – אשתו המזכירה מנהלת את העניינים. אחרי כמעט שעתיים המתנה נכנסתי. הוא זכר אותי משיחת הטלפון, זכר את תוכן שיחתנו ושאל עוד כמה שאלות. הסביר לי לגבי התהליך – מה האפשרויות העומדות בפנינו, על מה הוא ממליץ. הוא בדק אותי! רק כשהוא אמר שיבדוק אותי הבנתי שבשיחותיי עם הרופאים הקודמים הם בכלל לא בדקו, אלא רק החליטו בעצמם, על סמך מראה עיניי בלבד. ולמה זה חשוב שהוא יבדוק אותי? במקרה (או שלא) הוא גילה ציסטה בשחלה. עכשיו אני צריכה לקחת גלולות למשך עשרה ימים, כדי שתעבור הציסטה. במהלך הימים האלה זומנתי לעוד בדיקה – היסטרוסקופיה, שנותנת תמונה יותר שלמה מזו שמגלים בצילום רחם, שתענה על השאלה אם אחרי ההפלה נותרו שאריות כלשהן, ואולי אפילו תמצא מה גרם להפלה. המקצוען מעדיף אותה על צילום רחם נוסף, משום שמדובר בשלב שממילא צריך לעבור לפני הפריה חוץ גופית. הבדיקה והפגישות איתו אמנם לא זולות, אבל בשלב הזה אני כל כך שמחה שהגעתי אליו, למקצוען, שזה לא נורא.

לכל אישה מגיע למצוא את הרופא שמתאים לה. כזה שהיא מרגישה אצלו בידיים טובות. כזה שהיא יכולה לקבל אצלו מענה לדברים להם היא זקוקה. כשהיא מוצאת אותו – היא לרוב מרגישה שהוא הרופא הכי טוב בעולם ושרק איתו זה יצליח. על כל רופא שמעתי המלצות כאלו, לצד אזהרות בנוסח "אל תתקרבי". החוכמה היא לדעת לבחור את מי שיתאים לך. אני סופסוף מצאתי. לפחות לבינתיים. 

על איחולי שנה טובה

$
0
0

יש לי וידוי – אני מתעבת איחולים לשנה החדשה. הריטואל הזה, עם האשליה שביום אחד החיים ישתנו ופתאום הכל יהפוך לדבש ונצנצים, השקר שאנחנו נופלים בו כל שנה מחדש עם הבטחות לעצמנו, מסקנות, תקוות. שונאת את זה. בכל שנה אני מקווה שהשנה אהפוך לאמא. אולי הפעם סוף סוף זה יקרה, ובראש השנה הבא, בעוד שנה מהיום, הלוואי וכבר יהיה לי ילד/ה או לפחות בטן הריונית מפוארת. כבר הרמתי על הפנטזיה הזו אי אלו כוסות יין, אכלתי תפוח בדבש וראש של דג וביצעתי את כל כללי הטקס. וזה עדיין לא בא. אז השנה, אני שובתת. לא מאחלת, לא מתיימרת להבטיח לעצמי הבטחות. הרי ממילא השנה הזו תביא את מה שיתחשק לה להביא, אז מה שווים כל האיחולים והציפיות?

עכשיו אני מתמקדת בדבר אחד: חופש. כי השנה אמנם רק התחילה, אבל אני כבר עייפה. עייפה מטיפולים, מכמיהה, מציפיה. עייפה מדאגה ומלחץ, עייפה מהמאמץ לחייך יום יום ומהעיסוק התמידי, האובססיבי, החופר, המעיק בדבר שבגיל מוקדם יותר היה קורה (אולי) באופן טבעי ופשוט. אז בחגים האלו אני לא מבטלת את זמני באיחולים ובעיצוב שנות-טובות, אלא מתרכזת בחופש. כל יום שאפשר להישאר בבית ולא לעבוד הוא מבורך. אני מתענגת על כל יום שמאפשר לי לצאת מהבית רק לדברים שעושים לי טוב – טיול בחוץ, ים, או סתם לשבת באיזו פינה עירונית חביבה עם כוס מיץ ירוק ביד. מתרכזת בחופש הזה ויונקת אותו עד הטיפה האחרונה. 

אולי בזכות החופש גם יש לי יותר מרץ. יש לי כוח למשוך קדימה לעוד טיפול, ועוד אחד, עד שיצליח. לא ברור מאיפה מגיעים הכוחות האלו, זה נדמה כאילו משהו פיזי מושך אותי, בלי שנעשית איזושהי בחירה מצידי. יש בי גם תחושה חדשה, שהלחץ מיותר. הדברים יקרו ממילא בקצב שלהם. התחושה הזו היא לא משהו שאפשר לומר לאחרים (להפך, היא תמיד מעצבנת כשמדברים אותה), אלא חוט שנובט מבפנים, של קצת שקט. פתאום התהליך הארוך הזה לא כל כך נורא. פתאום אני אפילו מגלה דברים חיוביים שקורים עם הזמן: אני לומדת כמה כוח יש לי (תמיד חשבתי שאני מאוד חלשה), מגלה כמה אנשים אוהבים אותי ותומכים בי, ומבינה כמה אני יודעת היום יותר ממה שידעתי קודם. 

השקט הזה, שגיליתי בי פתאום, הצליח להרגיע אותי לפני "היום הנורא". אחרי ששוטטתי במרחבי הגוגל בחיפוש אחר תופעות לוואי לגונל אף, התחלתי ביום ראשון להזריק – כשאני שקטה ורגועה, בניגוד לפקעת העצבים שהייתי לפני שבוע. למען האמת לפני שבוע חשבתי שהפוסט הבא שאכתוב יוקדש כולו לקריאה לכל חבריי ומכריי בעלי חוש ההומור שיעזרו לי לעבור את התקופה הזו בשלום, ינסו להצחיק אותי ולשמח אותי, כי אולי כך אצליח להימנע מעצב ועצבים שנכללים ברשימת תופעות הלוואי הגדולה. אבל גיליתי שאני לא באמת מפחדת מזה כל כך. דבר ראשון, זה לא שעד עכשיו הייתי רגועה ומעכשיו הכל יהפוך לדרמה. אני הרי סאקרית של דרמה, אני חיה מזה. אז עוד קצת רעש יספק לי עוד אקשן. דבר שני, גיליתי פתאום המון נשים שלקחו הורמונים ולא סבלו מתופעות לוואי. הבנתי שלא חייבים לעבור את זה בפחד ובמתח. 

ואל תחשבו שהכל הלך חלק. ממש לא. ביום ראשון הגעתי אל הרופא אחרונה. שנינו היינו עייפים. הוא בדק וראה שהציסטה נעלמה, והזריק לי 75 מ"ג גונל אף תוך שהוא מסביר לי איך להשתמש בפטנט. הכל נראה מאוד פשוט מבין שרעפי העייפות, ולא כאב כמעט. למחרת קראתי את חוברת ההסבר ומשהו קצת נראה לי לא הגיוני, אבל החלטתי שזה שטויות וזה פשוט וניסיתי להזריק. לא הרגשתי כלום. רק ביום אחריו, לאחר ניסיון נוסף שלא הרגשתי כלום, היתה לי תחושה שאולי משהו לא בסדר. מצאתי סרטון ביוטיוב שמסביר איך מזריקים, וגיליתי להפתעתי שבשביל להזריק צריך אשכרה להחדיר את המחט לתוך הגוף (!)… זה אולי נשמע כמו בדיחה, אבל בחיי שבחוברת היה כתוב להסיר רק מכסה אחד של המחט, ואת השני להשאיר. וזה אולי יישמע דבילי אבל באמת חשבתי שהפטנט שנקרא "עט" אכן פועל כמו עט, והוא מחדיר את המחט לגופי בלחיצה (למעשה, זה רק משחרר את החומר בלחיצה). אז אחרי דילמה והתחבטות קלה החלטתי לחזור על הפעולה ולעשות אותה הפעם כמו שצריך. כך – או שהזרקתי לעצמי 3 פעמים במקום פעמיים, או פעם אחת.

היום בביקורת אצל הרופא גיליתי שפעלתי נכון, ולא קרה שום דבר (עוד מיני-דרמה לחינם). לדבריו "השחלות שלך רק מתחילות להתעורר". בוקר טוב, חמודות. נראה איך תהיו במעקב של יום ראשון. עד אז שיהיה חופש נעים לכולנו.

 

על החיים ועל המוות

$
0
0

זה אמנם לא קשור באופן מיידי לנושא הבלוג, אבל סבתי (זו שתמיד הייתי מאוד קרובה אליה) נפטרה. היא היתה במצב קשה כבר זמן רב, זו היתה גסיסה שנמשכה מעל שנה שבמהלכה היא כבר לא היתה לגמרי איתנו. לפני כמה חודשים, כשסיפרתי לה שאני בהריון, היא שמחה וחייכה חיוך גדול ומיד אחר כך צללה חזרה ללימבו שהיתה נתונה בו. כשחודש אחר כך הפלתי, לא טרחתי אפילו לספר לה. לא רק כדי לא להעציב אותה, אלא גם כי לא חשבתי שהיא זוכרת משהו מכל העניין. היא לא שאלה כלום. 

פעם, לפני כל המחלה והזקנה שלה, היינו מדברות על הכל. הדברים שאני כותבת כאן היום – היו יכולים להיות השיחות שלנו, אם רק היה עוד עם מי לשוחח. היא היתה הסבתא הכי מדהימה בעולם (תמיד נכדים אומרים את זה על הסבים והסבתות שלהם) והשפיעה עלי רבות. היינו מאוד קשורות, אולי גם בגלל שהייתי הנכדה הבכורה שלה. 

ערב לפני שהיא נפטרה, עוד הזרקתי את הגונל אף האחרון, והלכתי למעקב. שלושה זקיקים גדולים ויפים קבעו את מועדי ההזרעה לימים שלישי ורביעי. בשני בשמונה בבוקר היא נפטרה. בצהריים הזרקתי אוביטרל. המעבר הזה, בין מוות לחיים חדשים, היה מאוד סמלי. ביום שלישי בבוקר היתה הזרעה ראשונה. הזריק לי אותה פרופסור משיח, ומיד פרצתי בבכי. לא יכולתי להימנע מהתחושה שהנשמה של סבתא שלי נכנסת לי עכשיו לגוף. אני בכלל לא בטוחה שאני מאמינה בנשמות, אבל באותו רגע ידעתי שהפעם סבתא תסדר לי הריון. 

ההזרעה של יום רביעי היתה קצת יותר מורכבת. במבצע מורכב נאלצתי לנסוע בזמן מירוץ האופניים שבעטיו נסגרו חצי מרחובות תל אביב לתוך העיר כדי להביא את מנת הזרע והחוצה ממנה כדי להגיע לרופא, שבעצמו נתקע בפקקים. וכל זה בסמוך מאוד למועד הלוויה. הרופא היה מקסים במיוחד, והצדיק בפעם הכמה את הבחירה בו. לא התאפקתי ונישקתי אותו, ובהזרעה שוב התרגשתי ובכיתי. בכל אותו בוקר, במירוץ המטורף הזה, הרגשתי שסבתא שומרת עלי ודואגת לילד/ה שהולך להיות לי, כדי שיהיה לנשמה שלה לאן לעבור. תמיד סלדתי מדיבורים כאלו, אבל כנראה שהפער בין החיים למוות חיווט לי את המוח בצורה קצת שונה. 

הגעתי ללוויה בדיוק ברגע הנכון. הספקתי לשאת את דברי ההספד שכתבתי לסבתי. בעוד כ-11 ימים אדע רשמית אם נקלטתי, אבל לי ולבני משפחתי ממש קשה להאמין אחרת. לפעמים דברים פשוט צריכים לקרות בזמן שלהם. וזה מרגיש שעכשיו זה הזמן. 

שוב לא הצליח (#6)

$
0
0

 

שוב תשובה שלילית. מתברר שגם סיפור סוחט-דמעות לא בהכרח משפיע על הגוף שלי להיכנס להריון. מזל שהפעם הסובבים אותי היו כל כך מאוכזבים ועצובים שהייתי עסוקה יותר בלנחם אותם, מאשר זקוקה לניחומים בעצמי. אז סבתא לא הכניסה אותי להריון, מילא. אולי עדיף שלילדה שלי לא יהיו נעליים כה גדולות וכבדות להיכנס אליהן. שתתחיל דף חלק משל עצמה, בלי האחריות של להיות הנשמה של הסבתא-רבא שלה.

השיגרה של התשובות השליליות כוללת כבר אלמנטים של פולחן: החל משעות הציפיה הארוכות, תוך ריפרוש מונוטוני של אתר קופת חולים עד שמגיעות התוצאות, דרך תחושות של עצב וחוסר אמונה (אולי הם התבלבלו בבדיקות? אולי בטעות עדכנו רק את התאריך ולא את התשובה?), עדכון של כמה אנשים קרובים, פרסום סטטוס מתחכם אך קורע לב בפייסבוק, יציאה לריצה או הליכה מייד עם ההגעה הביתה כדי להדוף תחושות רעות ויום או יומיים שבהם "מותר לי להיות חלשת אופי" שזה אומר שאני מרשה לעצמי לנשנש ממתקים כאוות נפשי. בתוך כל זה לפעמים יש בכי ולפעמים אין, לפעמים יש תחושות כעס ולפעמים פחות. הפעם, למשל, הרגשתי עלבון צורב. מה יש לו, לגוף הזה שלי, שלא מוכן לקבל את המשימה של להיות בהריון כבר? אז מה אם עברתי את גיל 39. אז מה אם ניסיתי רק 6 פעמים. אני רוצה כבר את מה שאני רוצה וזהו זה… ויחד עם זה ישנם גם רגעים של סבלנות, וקבלה, והבנה שזה יקרה כשזה יקרה ואין מה להילחם בזה, רק להמשיך לנסות.

אומרים לי שאני חזקה. לפעמים אנשים לא מבינים מאיפה יש לי כוח להתמודד עם כל זה. אבל בכנות, אני לא מרגישה חזקה באופן מיוחד. אני בטח לא חזקה יותר מכל אלה שעוברות את אותו הדבר בדיוק – רק בשקט, בלי לספר לכל העולם. הציפיה לא קלה יותר כשנושאים אותה לבד. אולי אפילו להפך, תחושת האחריות בטח כבדה יותר, מתובלת בהאשמה עצמית ובדידות. להיות בצרה כלשהי לבד ולהדוף את הקשיים תוך ניסיון לשמור על פאסון – נראה לי קשה בהרבה מלעבור את כל זה ולשתף. מתארת לעצמי שהתשובה, כמו תמיד, היא איפושהו באמצע. אני מתארת מצב קיצוני של שמירה בבטן ובעצמי נותנת דוגמה לקיצוניות השניה. אבל בשורה התחתונה – אני לא מרגישה חזקה באופן מיוחד. רק כשאני מנסה לעשות דברים שקשים לי, אני מזכירה לעצמי שהנה, הוכחתי לעצמי שיש לי כוח רצון וכשאני רוצה אני יכולה. זה, למשל, מה שאני אומרת לעצמי כבר כמה ימים מאז התשובה השלילית, אבל עדיין מטביעה את יגוני בשוקולד ופחממות.

ומה קורה עכשיו? עברתי כבר ניסיון אחד עם הורמונים. קופת החולים דורשת שניים או שלושה ניסיונות כאלו לפני שעושים הפריה חוץ-גופית. הייתי שמחה להגיע להפריה חוץ-גופית כבר עכשיו (כמובן- רק מתוך הנחה ששאר הניסיונות הם עקרים, תרתי משמע, ושטיפול IVF אחד יביא סופסוף להצלחה), אבל יש איזה כנס השבוע שאליו נוסעים כמעט כל בכירי המומחים בתחום, והרופא שלי בחופש. בזמן הכנס יש גם חופשה כללית באסותא: סיפרו לי שלפני כמה שנים טובות, התקלקל איזה מקפיא באסותא, וכמה עוברים מוקפאים שאוחסנו בו נפגמו (המחשבה על ההורים קורעת את ליבי). מאז, בכל שנה בתחילת השנה העברית, מחלקת ה-IVF של אסותא לוקחת חופשה של חודש שבה הם מפשירים את המקפיאים, בודקים ומתקנים אותם, על מנת שהתקלה לא תישנה. כך ששני הגורמים האלה – רופא בחו"ל ובית חולים בהדממה – גורמים לסיבוב הזה להפוך לסבב טבעי לחלוטין. מחזור, עוברים שבועיים, אוביטרל והזרעה. בלי הורמונים. 

החלטתי לנצל את החודש הזה כדי לנסות שיטת טיפול אלטרנטיבי חדשה. כבר ניסיתי דיקור סיני ורפלקסולוגיה, ועכשיו סיפרו לי על תטא הילינג – שיטה אנרגטית לשחרור חסימות רגשיות. הפקדתי את עצמי בידי מטפלת מקסימה, שבעזרת שיחה ודימיון מודרך, בשיטה הזויה אך מופלאה, שיחררה בי חסימות. איך אני יודעת ששיחררה? השיטה בנויה על התנגדות של הגוף. התנגדות פיזית ללחיצות. וההתנגדות שהיתה לי בתחילת המפגש – נעלמה בסופו. זה נשמע שרלטני? כן, ועוד איך. האם זה יעבוד? נחכה ונראה. הצלחתי להתחמק מעיסוק ב"אנרגיות" עד כה, אבל הרצון להשיג כבר הריון גובר על הסקפטיות. וגם אם הטיפול לא יעבוד – לפחות ביליתי כשעה וחצי עם בחורה מצויינת ולמדתי עוד כמה דברים על עצמי.

 

תפריט הריון

$
0
0

כמיטב הקלישאות, אחד הדברים האהובים עלי זה לבשל. מעט מאוד פעמים קרה שלא הצליח לי האוכל. את כל הפעמים האלו אני זוכרת במדוייק ויכולה לספור אותן על כף יד אחת, ואני לא איזו שפית דגולה, אבל יש לי את היד הזו שיודעת לאמוד כמה מעט זה קמצוץ, וכמה הרבה זה יד נדיבה, ואת היכולת לחבר בין מצרכים שישלימו זה את זה ולא יתחרו. חשבתי שהקלות שבה למדתי לבשל, תמשיך גם לבישול ההריון. מחברים שני מרכיבים, מוצאים את מועד ההתכה הנכון, מערבבים קצת, מוסיפים אהבה ביד רחבה – והתבשיל מוכן. אז איך זה, לעזאזל, שאיני מצליחה לבשל כבר את ההריון הזה? 

אם הייתי יודעת מראש שאזדקק למספר מסויים של ניסיונות (ולא משנה אם מדובר על שבעה, שש עשרה או עשרים ושניים) – הייתי נערכת לכך בהתאם ועומדת בזה בשלווה-יחסית. עוברת את כל הפעמים שצריך לעבור בדרך, מתכוננת כלכלית להוצאה הצפוייה, ובייחוד – מוצאת את הסבלנות ואורך הרוח לעבור את כל התהליך פעם אחר פעם, מתוך ידיעה ברורה שנשארו לי עוד X ניסיונות עד שאזכה בתינוק הנכסף. הקושי הכי גדול שאני מוצאת בכל התהליך הזה הוא אי הידיעה וחוסר הוודאות. האם זה יקרה? מתי? באיזה אופן? החלק הכי מתיש הוא זה של הציפיה והאכזבה, שמגיעים במחזוריות ביחד עם ביוץ ווסת. ובינתיים ממשיכים החיים. 

ייתכן שיכולתי בינתיים להתחיל (ואולי גם לסיים) את התואר השני שאני חושבת עליו, או את הקורס ההוא שרציתי לעשות. ייתכן שהיה באפשרותי להכיר בחור מקסים, גיי או סטרייט, מתוך אהבה או חברות טובה – ולגדל איתו ביחד. יכול להיות שעד שאהרה ואלד – מקום העבודה שלי ישתנה כל כך שעדיף לי לחפש כבר משהו אחר. כל כך הרבה סימני שאלה, אך דבר אחד בטוח: האהבה הזו שיש בי, הכמיהה והציפיה, לא הולכות לשום מקום. מתישהו, ילד או ילדה כלשהם יזכו לגדול איתם.

אני מתחילה לחשוב על אלטרנטיבות. אמנם, שישה ניסיונות (בדרך לשביעי) בגיל 39 וחצי זה עוד כלום, אבל אני מכינה את עצמי לאפשרות של אימוץ. אין לי מושג במה זה כרוך עדיין, ואיני יודעת אם רווקה יכולה בכלל לאמץ במדינתנו הנאורה, אבל כבר החלטתי שמה שלא ילך דרך הגוף יקרה דרך כוח הרצון. 

בואו נדבר על סקס

$
0
0

צילום: גטי אימג'ס

 

***אמא ואבא בבקשה אל תקראו את הפוסט הזה***

אני רוצה לדבר רגע על חרמנות. אמנם כרגע מי שמדברים על חרמנות הם גברים או כוכבות פורנו, אבל באמת, בואו נדבר על זה רגע. כי אין לי מושג אם זה קורה לכולן, אבל אני חוששת שאצלי חרמנות היא חלק בלתי נפרד מהתהליך. אולי אלו ההורמונים (הסינטטיים או הטבעיים) שמגבירים אצלי את החשק, אבל במחזורי הטיפול האחרונים התעורר אצלי חשק מיני שלא יודע שובע. ומילא אם הייתי בזוגיות והיה איזה פרטנר להוציא את זה עליו, אבל בהיותי רווקה זה קצת יותר מורכב. יש איזה בחור או שניים וכמה מכשירים שמסייעים לי, אבל בניגוד לחשק המיני שידעתי בעבר, עכשיו תוקף אותי משהו חייתי כמעט. צורך עז בסקס. 

כשחושבים על כך, זה הגיוני. אני רוצה להרות, ובשביל להרות נהוג לקיים יחסי מין. ברגע שאני נעשית קשובה למערכת הרבייה שלי, אני שמה לב יותר עד כמה היא צועקת שהיא פשוט רוצה סקס. עד כדי כך רוצה סקס, שפתאום חזרו להתחיל איתי ברחוב. עד כדי כך צועקת, שאפילו בהזרעה שהיתה לי השבוע, כשהרופא נכנס, לא יכולתי להפסיק לחשוב כמה הוא חתיך, ובזמן שהוא עשה מה שעשה כדי שאכנס להריון, תהיתי אם זה בסדר לשאול אותו אם הוא נשוי או פנוי תוך כדי שהוא מתעסק שם. 

מבלי להתנפל על כל גבר שעובר בסביבה (ולתרץ זאת בכך שאני פועלת בשליחות אברי הרבייה שלי), אני פשוט נהנית מההפתעה הנעימה הזו. הנה יש משהו שיכול קצת להרגיע אותי, קצת להצחיק אותי, בזמן התהליך הארוך הזה. יכול להיות שאם היה לי עכשיו בן זוג, והסקס היה נעשה לשם הרבייה ולא לשם ההנאה – לא הייתי כל כך חרמנית. מה שבטוח – כשאני חרמנית (ובהכרח גם חייכנית ולבבית) אני לא מרירה. ופחות לחוצה. ויותר נהנית. 

כמו שכתבתי בהתחלה – נשים לא מדברות על חרמנות, אלא אם הן עובדות בזה, וגם אז מדובר לרוב במשפטים שגברים שמים להן בפה. אבל למה בעצם? אולי מסיבה אחת עיקרית, שהן מפחדות שאחרי שידברו על כך – הן יותקפו בהצעות מגונות מכל מי שנמצא בסביבה. גם אני חוששת מעט להודיע לעולם על צורך אנושי בסיסי שמא זה יסכן את ביטחוני האישי או יוביל להאשמות שונות. יהיה נחמד לגלות שאפשר לכתוב ולדבר על זה ללא חשש.


גם אני שרמוטה

$
0
0

 אני רוצה לחרוג לרגע מגבולות הבלוג, ולהתייחס לנושא אקטואלי. אמנם לא כל פרטי הפרשה ידועים או מותרים לפרסום, אך כבר מדינה שלמה חורצת לשונות וגורלות, מפרסמת במרשתת תמונות של הנערות, מראיינת אותן מבוקר עד ערב ומאשימה אותן לאחר מכן בשקרים. אבל כדאי להיזכר לרגע שמדובר בנערות, מדובר בסיפור שטרם סופר במלואו, ובסיקור שסוטה לעתים מהעובדות ונטפל ל"צהוב". מאחר והפרטים עוד לא לגמרי ידועים אנו משלימים לבד את המידע ומפליגים על גבי הדמיון. גם אני.

גם אני הייתי בת 15, או 17. וגם אני הערצתי זמר או שניים. ואם היו מציעים לי לבוא לאיזו דירה שבה אוכל לפגוש אותם – אני חוששת שהייתי הולכת. כי כשאת בת 15 או 17 את לפעמים קצת טיפשה. או קצת נאיבית. ואמנם את לעתים נראית כמו בחורה מבוגרת ומפותחת, אבל בתוך הראש שלך העולם עוד פשוט ויש לו פוטנציאל להיות מוווושלםםםםם. אז נניח שהיו מציעים לי, והייתי פוגשת את הזמר הנערץ. גם אם הוא מבוגר ממני ב-20, 30 או 50 שנה – אם הוא היה מתעניין בי, והיה מפנק אותי במתנות ובמחמאות, בהחלט הייתי חושבת שמלהיות בקשר איתו ייצאו לי רק דברים טובים. והייתי מצטלמת איתו, ומספרת לחברות, והייתי שוכבת איתו וחושבת שזה הדבר הכי טוב שקרה לי, כי הוא הזמר שאני מעריצה ואם הוא מתעניין בי – כנראה שגם אני, באמת, משהו מיוחד.

עברו כמה שנים, אני כבר מזמן לא בת 15 או 17. והיו לי כמה הזדמנויות להבין שלא כל בחור שמחמיא לי ומתעניין בי בהכרח יהיה טוב אלי, או בהכרח יכול להעניק לי משהו שאני באמת רוצה. היום אני יודעת שלא הייתי טיפשה, פשוט עוד לא למדתי את הדברים שיעזרו לי להיות חכמה. והנאיביות שהיתה בי – הלוואי והיתה נשארת, אבל העולם עוד רחוק מלהיות מושלם. כנראה שהיה לי מזל, שלא פגשתי אדם מפורסם מספיק, כזה שכשהוא ינצל אותי – כל המדינה תדע מזה תוך שעות. כנראה היה לי מזל, שאת הניצול הזה חוויתי מילד מהכיתה שלי, גדול ובריון, ואמנם הדבר התפרסם בכל בית הספר – אבל מה זה כבר בית ספר אחד קטן בכפר סבא לעומת מדינה שלמה.

זה קרה לי בטיול שנתי. הייתי בכיתה ו', בת 12, וכבר היתה לי חזיה. במשך שנה סבלתי הצקות של ילדים בכיתה. הם משכו לי בחזיה מאחור (וכששיחררו זה כאב לא רק מהעלבון), הם פתחו לי את כפתורי החולצה באמצע הרחוב, הם הזמינו אותי לעלות איתם לבית על העץ שם ניסו לדחוף לי ידיים מתחת לחולצה, ואני לא הבנתי כלום. לא ידעתי שאני יכולה להתנגד. לא ידעתי שאני יכולה לספר למישהו. לא ידעתי שאני לא היחידה. כל מה שרציתי היה להיות מקובלת. או שיאהבו אותי. או שניהם. היו לי רשימות, את מי אני אוהבת או מחבבת או מעריכה. וכשהילד שאהבתי הזמין אותי אליו הביתה – חשבתי שהוא אוהב אותי, גם. לא ידעתי שהוא רק רוצה לבדוק מה צמח לי מתחת לחולצה. לא הבנתי שאחר כך הוא יספר לחברים שלו. 

בטיול השנתי ישנו כל הילדים באולם ספורט של בית ספר בצפון. הצטופפנו בשקי שינה זה ליד זה, היה קר, אבל זה לא תירוץ. היינו ילדים חרמנים שמדברים על אוננות, אני זוכרת שהמילה הצחיקה אותי, ושממש לא ידעתי מה זה אומר. ואז הגיעה אלי חבורה: שני ילדים שהיו ברשימה שלי (אוהבת, מחבבת), וילד אחד שנחשב לפרחח של הכיתה, או הערס, או ילד עם הפרעה – לא ידעתי איך לקרוא לזה אז. הוא שאל אותי – איך זה יכול להיות שאני הגעתי רק השנה לכיתה, ואת פה כבר כמה שנים ואני יותר מקובל ממך? באמת שלא הבנתי איך זה. ואז הוא הציע: בואי אתי לשק שינה שלי. בבוקר הכל ישתנה, בבוקר כבר תהי מקובלת. 

חלק מהזכרון כבר התעמעם. אני לא זוכרת כמה דקות או שעות שכבתי לידו שם, כשהם יושבים ליד ומסתכלים. זוכרת שהתפתלתי תחת מגע ידיו המגששות, אבל לא זוכרת אם הוא נגע או לא. מניחה שהוא ליטף לי קצת את החזה, אבל כשניסה לעבור "למטה" כבר לא נתתי לו. לא צעקתי, לא עשיתי עניין, גם לא נתתי לו מכה הגונה איפה שאולי הגיע לו, רק יצאתי מהשק שינה שלו וחזרתי לישון בשלי. 

בבוקר באמת הכל השתנה. לכל מקום שהלכתי הותרתי מאחורי שובל של לחשושים והסתודדויות. לא הפכתי למקובלת, הפכתי לשרמוטה של השכבה. למזלי, לילדים בשכבה שלי היה זיכרון קצר, שבוע אחר כך כבר היה להם משהו אחר לדבר עליו. אבל בשביל רגעי התמימות הקטנים האלו – אני מזדהה עכשיו עם כל השרמוטות של העולם. הלוואי ויכולתי לומר להן: אתן לא לבד. הלוואי ויכולתי ללמד אותן איזה טעויות לא כדאי לעשות. הלוואי ויכולתי להפוך אותן לחכמות יותר ממה שאני הייתי, או לפחות ללמד אותן שמותר להיות תמימה וטיפשה בגיל 12, או 15, או 17. זה לא אומר שתישארי כזו לכל החיים. אבל האחריות היא לא רק עלינו. גם אני הייתי שרמוטה, והיו עוד כמה כאלה שהכרתי במהלך השנים. אבל אם לא נדאג להפסיק את הניצול – כנראה שהבנות שלנו ימשיכו להיות שרמוטות, רק בגלל שהן בגיל הזה, שהנאיביות עוד שולטת בו.

הסיפור הזה מגעיל מכמה סיבות: בגלל התופעה של גברים מבוגרים שחושקים בנערות צעירות, בגלל התופעה שאנו רצים להאשים את הקורבן – לרוב מבלי שכל הפרטים ידועים לנו, בגלל התופעה של כלי תקשורת שמנצלים את תמימות הנערות וחוסר הניסיון שלהן ומראים לנו אותן כפי שלא היינו רוצים לעולם לראות את בנותינו. והסיפור הזה לא ייגמר, לפני שינוסח קוד אתי לסיקור, לפני שנראה את הקורבן כפי שהוא – קורבן, ולפני שנזכור מי פה בעל הניסיון ויועצי התדמית והמבוגר האחראי. 

בדיקת ההריון האחרונה שלי (שוב) יצאה שלילית, אבל יום אחד אהיה אמא לילד או ילדה. אני אדאג לחנך אותם להיות ילדים טובים, לא לפגוע באחרים, לשמור על עצמם. אבל מי יחנך את הגברים הפוגעים?

 

ההזרעה האחרונה

$
0
0

עשרה ימים מאז ההזרעה האחרונה, שמינית במספר. כשנה מאז שנפרדתי מבן זוגי ועברתי ישירות לחומר שממנו עושים ילדים. אם ההזרעה הזו לא תצליח – הפעם הבאה כבר תיעשה בהפריה חוץ גופית – IVF. כלומר, במידה ולא ייערמו קשיים בירוקרטיים, כמובן. בשנה האחרונה עברתי מסע ארוך, שסופו עוד לא נראה באופק, וגם אם נצפה צל של יבשה אי שם במרחק – הספינה עדיין מיטלטלת, ואין לי את זה בפחות קלישאה.

לאחרונה שמתי לב שהפסקתי להילחץ מהתהליך כמו בהתחלה. אם בעבר כל בדיקת הריון שלילית גררה תחושת אכזבה צורבת, והשפיעה קשות על מצב רוחי, היום אני כבר יודעת למצוא איזשהו איזון בין הכמיהה למציאות. אין לי מתכון לתת, זו תוצאה של עבודה קשה, של הבנה שמדובר במרתון ולא בריצה קצרה, של הסתכלות והקשבה לאחרות שעברו את התהליך ושל מנטרה אחת שנאמרת כל הזמן: פרופורציות. למעשה, אם משהו מציק לי – אני דואגת לטפל בו. הרופא לא מוצא חן בעיניי? הוחלף. התנודות במצב רוחי מעיקות עלי? אעבוד על כך. אני דוחה יותר מדי דברים לתקופה של ודאות? טופל. העשייה אכן עוזרת, לפחות במקרה שלי. 

היו עוד דברים שהשתנו במהלך השנה הזו. לפני שנה המלים הפריה חוץ גופית הפחידו אותי מאוד. חששתי שמא לא תהיה ברירה, ניסיתי לבדוק מה האפשרויות שלי והזכרתי לעצמי כל הזמן שהשליטה בידיי. לא חייבים. היום זה כבר לא הדבר הכי נורא. כמובן שהייתי שמחה להכנס להריון בלי זה, אבל אם זה מה שצריך לעשות – זה מה שאעשה. מה גרם לכך? הזמן שעבר, הפרופורציות, וההבנה שהתהליך עצמו לא נורא כל כך. למעשה, יש בו גם נקודות אור, פה ושם.

הכמיהה לילד/ה לא פחתה עם הזמן. להפך, היא רק התעצמה. היא הפכה להיות משהו שמניע אותי לעבור עוד הזרעה ועוד אחת, אבל היא כבר לא דבר שגורם לי להשתבלל בתוך עצמי עם כל הזרעה שלא הצליחה. יש כמה שלבים שבהם כבר הצלחתי לא להישבר. וכמה שאולי עוד אשבר בהם, אבל מי יודע.

בהזרעה האחרונה קרה משהו מוזר. למען האמת, אני לא כל כך יודעת מה לעשות עם זה. הרופא (של בנק הזרע) אמר, תוך כדי הזרעה, ש"טיפטף לו קצת בחוץ". בתוך צוואר הרחם נפלו כמה טיפות זרע, או יותר מכמה טיפות, אין לדעת, ושאני צריכה להישאר לשכב בפיסוק עם המכשירים בתוכי, עוד כמה דקות הוא יבוא. חיכיתי כך רבע שעה, עשרים דקות, חצי שעה. בזמן שהמתנתי עודדתי את עצמי שמוטב כך, לנוח, ולא לרוץ מייד להמשך היום. חשבתי מחשבות חיוביות ודמיינתי את התינוקת שלי נוצרת. אך לא יכולתי שלא לחשוש – מה זה אומר, שטיפטף לו בחוץ? יכול להיות שלמעשה הוא "ביזבז" לי מנת זרע שעלתה הון? ולמה לוקח לו כל כך הרבה זמן לחזור? אולי אני צריכה בכלל לבקש את הכסף שלי בחזרה? הרי במסעדה, בה משלמים סכומים נמוכים בהרבה, מקבלים החזר כשהמנה לא טעימה. אז ודאי כשרופא מפספס הזרעה. ובמיוחד כשהוא גם שוכח את הפציינטית שלו מפוסקת וחצי עירומה. לאחר חצי שעה התקשרתי למזכירות וביקשתי חילוץ. הוא הגיע, התנצל שוב ואמר – לא מזיק לחכות כל כך הרבה זמן, אולי זה לטובתך. את בטוחה שאת עושה רק הזרעה אחת הפעם ולא שתיים?

קרועה בין כעס על מה שנראה כמו רשלנות מצד אחד, לבין צורך לשמור על שלווה ופרופורציה מאידך, יצאתי משם מתלבטת. עשרה ימים כבר עברו. עשרה ימים בהם בעיקר צחקתי מהסיפור הזה. היום, יומיים לפני שאני אמורה לבצע בדיקת הריון, אני מתחילה לכעוס. אולי זה PMS, אולי זו סתם גבורה בדיעבד, עכשיו כשהמקלדת בידי. בכל מקרה, אני עומדת בפני דף חדש. הריון או IVF. כך היתה ההזרעה האחרונה, דרמטית, כרגיל אצלי.

 

 

איך הכל קורה לי |פורקת לחץ

$
0
0

כמו בשאלת הביצה והתרנגולת, לא ברור מה בא קודם – החוויות הראויות לתיעוד, או הצורך בתיעוד. לפעמים אני שואלת את עצמי אם לא הייתי כותבת על כל התהליך, הוא עדיין היה אותו תהליך? אולי העובדה שאני כותבת היא הסיבה לכך שעכשיו אני מועמדת להפריה חוץ-גופית? אולי אם לא הייתי כותבת לא הייתי עוברת הפלה? השאלות האלו גורמות לי לחייך, גם כי אין לי איך לדעת, וגם כי בכל מקרה לא הייתי רוצה לעבור את זה אחרת. אני חושבת.

 

הרופא שהתקשר

מאז שהתחלתי לכתוב, החלטתי שלא אציין שמות של רופאים. יש לכך מספר סיבות: אני רוצה לכתוב בחופשיות, לא רוצה שרופא יקרא את שכתבתי וירגיש שהוא מותקף אישית, וממילא הרבה דברים יכולים לקרות לכל רופא עם כל פציינטית, והעובדה שדבר כזה או אחר קרה לי – היא מקרית ביותר. מעבר לכך, לתפיסתי, כל הרופאים יודעים את אותם הדברים, פחות או יותר, ואין להם טריקים מיוחדים לשלוף מהשרוול. אם טיפול יצליח או לא – זה תלוי בגורמים רבים, אבל לא בהכרח ברופא. דבר אחד כן חשוב בעיניי ברופא שתבחרי – שתהיה לך כימיה טובה איתו. כי מבחינת ידע – כולם יודעים אותו הדבר, אבל מבחינתך – רק את יודעת מה את צריכה. יש כאלו שצריכות רופא שאפשר לשאול אותו מיליון שאלות בלי להרגיש שלא בנוח, ויש שרוצות רופא שמחליט עבורן הכל. יש שיעדיפו מישהו צעיר וחמוד – שיהיה על מה להסתכל, ויש שילכו רק על הכי מבוגר בעל הניסיון הוותיק ביותר. והכל בסדר, כל עוד את בוחרת את מי שמתאים לך. 
בפוסט הקודם תיארתי חוויה שעברתי אצל רופא (שהוא לא הרופא הקבוע שלי) אצלו עשיתי את ההזרעה. במקרה, מדובר ברופא ותיק, ידוע ובעל ניסיון רב שנים. כמה ימים אחרי שפרסמתי את הפוסט, הוא התקשר אלי. סיפר שהוא קורא את הבלוג (היוש!) ושהוא מרגיש צורך להסביר את התהליך. קודם כל שאל אם אני בהריון (לצערי לא), התנצל שוב על ששכח אותי בחדר, ואז הסביר באריכות לפרטי פרטים את כל התהליך הפיזי של ההזרעה. לא אחזור כאן על דבריו המפורטים, למרות שלמדתי מהם הרבה, כי כל כך התרגשתי לגלות שהוא קורא, שאכפת לו, ושהיה לו חשוב לטלפן, עד ששכחתי את הרוב. אבל כן ביקשתי ממנו להיות זהיר במגעיו עם נשים – כי אמנם הם, הרופאים, מכירים את התחום מהצד המלומד, המקצועי, אך אנו הנשים חוות את זה דרך הגוף שלנו, ודרך הרגש. ועוד עם בוסט לרגש בצורת הורמונים המוזרקים מדי יום. לכן, כשאישה כבר שוכבת במערומיה על הכסא הקר, הרופא שעומד מולה צריך לחשוב טוב על המלים בהן הוא בוחר להסביר לה את מהלכיו. לא לנצל מינית, לא להתלוצץ כשהבחורה בוכה, ולא להגיד "טיפטף" או מילה אחרת המעידה על בעיה, כשלמעשה אין בעיה של ממש. ומותר לשאול את האישה אם היא מרגישה בסדר, אם היא זקוקה להסבר, אם הבינה הכל או אם היא רוצה  בכלל להבין. 
ולכן, הנשים, אני רוצה לומר דבר נוסף – כפי שאמר לי הרופא, כל אישה היא אחרת. כל אחת עוברת את זה בצורה שונה. ואל תשכחו שאנחנו רבות, כלומר – לרופא יש תמיד עוד פציינטיות שמחכות בתור. לכן, אל תתביישו לשאול או לבקש לדעת בדיוק את מה שאתן רוצות לדעת. אל תהססו להתקשר אם שכחתן לשאול משהו, ולהתעקש לקבל את היחס שאתן רוצות לקבל, גם כשהרופא עסוק. וזכרו שהרופאים רוצים בהצלחתנו לא פחות מאתנו (לצרכים סטטיסטיים, אך עדיין).  

 

חוויות מחדר ההמתנה

ביום ראשון הלכתי לרופא הקבוע שלי. אולי התיאור הבא יסגיר את זהותו (מישהי מהקוראות כבר "עלתה עלי") אבל מילא. אצל הרופא הזה אין אפשרות לקבוע תור. מגיעים לקליניקה החל מהשעה 17:00. הרופא מגיע לרוב בין 19:00-18:00. כל אשה שנכנסת שואלת "מי אחרון", וכך נוצר התור הברדקיסטי ביותר שפגשתי מעודי. כמעט תמיד יש סביב זה בלאגן וצעקות, כי תמיד יש כאלו שנכנסים שלא לפי התור, ואלו שמקודמים לפני האחרים. באותו יום הגעתי לקליניקה בשעה 19:00 בערך והיה כל כך מלא שבקושי רב מצאתי מקום לשבת. אנשים המשיכו להיכנס, וכל הזמן הזה הטלוויזיות במקום היו מכוונות לערוץ 10 והציגו פרומואים לתוכנית של אמנון לוי בנושא פוריות, או אי-פוריות בישראל. הנשים בקליניקה היו חצויות לאלו שהיו סקרניות לצפות בתוכנית, ואלו שאמרו בנחרצות – אל תראי את זה. מאחר והטלוויזיות היו פתוחות והמזכירה רצתה בעצמה לצפות – היינו קהל שבוי. 
לצערי הרב, מאחר והמתנתי במקום 3 שעות, נאלצתי לצפות בתוכנית עד תומה. חשבתי שאני שומרת על הראייה הביקורתית שלי. זו שמזהה את הדרמה המזוייפת, זו שלוקחת את ה"עובדות" המוצגות בעירבון מוגבל, זו שלא סובלת את אמנון לוי. סימנים של שוביניזם עצבנו אותי מאוד. בתוכנית שמו דגש על בעיות הפוריות של נשים שעולות עם הגיל, והפעילו לחץ רב על נשים להרות בגיל צעיר, אך למרות שהזכירו שגם מצב הזרע של גברים מידרדר עם הגיל – עליהם לא מופעל אותו מכבש לחצים. ככל שחיכיתי יותר, כך נעשיתי עצבנית יותר. ההמתנה הארוכה, התוכנית המכעיסה, והלחץ לקראת ההפריה החוץ-גופית שעלי לעבור בקרוב עוד היו לחצים שהצלחתי לעמוד בהם, אבל ברגע שהבנתי שמשהו בתור השתבש, ונשים שהגיעו אחרי נכנסות לפני – לא יכולתי להתאפק יותר. זה התחיל בכך שהתעקשתי להיכנס לפני זוג (שהגיע אחרי), הרמתי את קולי עליהם (והאשמתי את הבעל) ואז… פרצתי בבכי. כל הקוליות שאני מצליחה להתנהל בה לאחרונה נעלמה כשפתאום הפכתי לייצור דולף ומייבב. "אני לא יכולה יותר", זעקתי, וגם כשוויתרו לי ונתנו לי להיכנס, וגם כשכבר עמדתי מול הרופא וגם הרבה אחרי שיצאתי משם – לא הצלחתי להירגע. 
אז אולי זה הלחץ, או ההורמונים, או התוכנית או הכל ביחד, מה שזה לא יהיה – נשברתי. כעבור עוד כמה שעות של התנהלות בדרכים הגעתי הביתה עייפה ומפורקת, ולאחר שינה טובה כבר חזרתי להתנהל באותה נונשלנטיות מדומה המלווה אותי בזמן האחרון. 

יש לי הרבה חוויות, עצובות או מצחיקות, מאז שהתחלתי במסע הזה. עכשיו אני בעיצומו של מסע בירוקרטי לקראת IVF, עוד מעט אתחיל להאביס את גופי בסוגים רבים ושונים של תרופות והורמונים, אעבור הרדמה ושאיבה והפרית מבחנה והחזרה – והכל כדי להגיע לגביע הקדוש של הריון תקין שסופו בתינוק/ת חי/ה ובריא/ה. וכל שנותר לי בין חוויה מוזרה אחת לשניה – זה לכתוב.

מסדרונות הבירוקרטיה המפותלים בדרך ל-IVF

$
0
0

בפעם האחרונה בה הייתי אצל מומחה הפריון, הוא אמר לי: "נכין אותך ל-IVF" (הפריה חוץ גופית) "תוך עשרה ימים כבר תהי מוכנה". באמת? שאלתי, זה כל כך פשוט? "אם תעשי את כל הבדיקות ותגישי את כל הטפסים בזמן – לא צריכה להיות בעיה". לצערי הרב, עברו כבר שבועיים מאז. אני עמדתי בחלקי בהסכם, אבל זה לא מספיק.

לפני הגביע הקדוש של טיפולי הפריה חוץ גופית, עלינו לעבור כמה מדורים של בירוקרטיה מתישה. לשם כך צריכות בין שלושה לארבעה טיפולי הזרעות בתוספת הורמונים, ללא הריון. לפני כל טיפול כזה מקבלות מהרופא "פרוטוקול", שזה רשימת ההנחיות לתרופות שצריך לקחת, לפי ימים. במהלך כל טיפול כזה מזריקות זריקה לבטן באופן יומיומי, ועוברות מעקב ביוץ באופן כמעט יומיומי. ההתעסקות הזו תורמת לתחושה של עשייה, אנו רואות את ההתפתחות תוך כדי מעקב הביוץ ויודעות שהעניינים זזים (במקרה הטוב) או שלא (במקרה הפחות טוב, יש גם כאלה). לאחר מכן צריכות לעבור בדיקות כלליות שונות. מי שמטופלת בבנק הזרע כבר ביצעה את רוב הבדיקות, אלא אם היא, כמוני, מטופלת כבר בדיוק שונה ותוקף הבדיקות האלו פג. בין הבדיקות שצריך לעבור: צילום רחם (עשיתי לפני מספר חודשים), היסטרוסקופיה (הרופא עשה לי לפני כחודשיים), בדיקת איידס, בדיקת סוג דם ושאר דקירות. במקביל – מגישים לקופת החולים טופס בקשת זכאות לשירות: הפריה חוץ גופית שלב ב'. 

שלב ב' של IVF כולל הוצאת (שאיבת) ביציות, הפרייתן בתאי זרע והחזרתן לרחם. לטיפול זה זכאיות גם נשים נשואות וגם רווקות, מתחת לגיל 45. מספר הטיפולים בכל זכאות מוגבל, והוא תלוי גיל. (אני מתארת את זה כרגע כאילו מדובר במשהו פשוט וקל, אבל מדובר בתהליך שנעשה בהרדמה מלאה, שטבעי לחשוש ממנו. כשאעבור אותו – אשתף את חוויותיי בנושא). את הטפסים מילאתי עם הרופא שלי, צירפתי את כל מה שהיה צריך לצרף והעברתי מייד לקופת החולים. הפקידה שקיבלה ממני את הטפסים אמרה: תקבלי תשובה תוך ארבעה ימים.

כעבור חמישה ימים ללא תשובה (עם סוף שבוע באמצע) התקשרתי לברר למה טרם התקבלה תשובה. הפקידה אמרה: מדובר בארבעה ימי עבודה. חכי עוד יום יומיים ותבדקי שוב. המשכתי לבדוק, המשכתי לברר, המשכתי להתקשר. עברו 9 ימי עבודה. עדיין אין תשובה. כמו שציינתי – אני את החלק שלי בתהליך כבר ביצעתי. כעת לא נותר לי אלא להמתין, כך לפחות להגדרת הפקידות בקופת החולים. ניסיתי לברר בסניף שבו הגשתי את הבקשה מה קורה, אבל הטענה היתה "לא ניתן להעביר אותך למי שמטפל בבקשה. הבקשה בטיפול. תבדקי שוב מחר". ניצלתי את עמוד הפייסבוק של קופת החולים, ופירטתי שם את הבעיה. פנתה אלי מישהי, ביקשה את הפרטים שלי, הבטיחה שיחזרו אלי "עוד היום", אבל גם זה לא קרה. כולם מבטיחים לי שהבקשה בטיפול. כבר 13 ימים מאז שהגשתי את הטפסים. 

היום הלכתי לסניף. הייתי מוכנה לעשות סקנדל, במיוחד אחרי שדיברתי עם הרופא שלי שאמר שייתכן מאוד שהם קיבלו החלטה שלא לאשר יותר טיפולים בשנת 2013, וההחלטה תידחה לתקציב של 2014. הוא ביקש שאשיג לו את שם הרופא שצריך לדבר איתו. בסניף היו עוד כמה אנשים עצבניים יותר ממני. הפקידה היתה נחמדה, לקחה את הפרטים שלי והלכה לברר. לא רציתי לצעוק עליה. כשהיא חזרה, היא אמרה שהבקשה אכן היתה "בטיפול" אצל רופא אחד במשך שבועיים, משום מה הוא לא עשה כלום, והיא דאגה להעביר את הבקשה לרופא אחר עם הערה שמדובר במקרה דחוף. "אז עכשיו אני צריכה לחכות ארבעה ימי עבודה מחדש?!?" לא, היא ענתה, כתבתי לו שזה דחוף, ואשלח גם מייל. ביקשתי את שם הרופא המטפל. דיברתי עם הרופא שלי, שדיבר איתו בעצמו, גם כן. 5 דקות אחר כך התקבל האישור. מתברר שגם כשאין מה לעשות – יש מה לעשות. 

מה שמעניין בכל הסיפור הזה, הוא שאותה קופת חולים שמנחה את הרופאים שלה להפעיל לחץ על נשים להיכנס להריון בגיל צעיר, אותה קופה שבכל ביקור אצל רופא מאז גיל 35 (כולל רופא אף אוזן גרון!) אני נשאלת – את לא בהריון? לא הגיע הזמן להתחיל? למה את מחכה? היא אותה קופת חולים שמעכבת אותי כרגע מלהמשיך את התהליך שאני צריכה לעבור על מנת להכנס להריון.

ועוד דבר, קשור ולא קשור: נשים לא תמיד מגיעות ל-IVF בגלל בעייה רפואית. קל לחשוב שמאחר ואנו מטופלות על ידי מומחי פריון, ומאחר ואנו מתקשות להכנס להריון בדרכים מקובלות, אנו סובלות מבעיית פוריות. אבל האמת היא שרוב טיפולי ה-IVF מיועדים לנשים בריאות, שאין להן בעיה מוכחת במערכת הרבייה, אך מסיבה עלומה כלשהי טרם הצליחו להכנס להריון. במדינה שלנו – עוזרים לנשים אלו באמצעים חוץ גופיים. כלומר, אם קופת החולים טורחת לאשר את הטפסים בזמן. הבעיה היא, שאם קופת החולים מורחת את הזמן, ייתכן מאוד שעד שנגיע להפריה חוץ גופית, כבר באמת תהיה בעיה גופנית…

 

 

למה מתכוונים כשאומרים טיפול הורמונלי?

$
0
0
 
לפני שבוע ויומיים התחלתי בטיפול הורמונלי לקראת הפריה חוץ גופית. כשאומרים טיפול הורמונלי חלקנו כבר יודעות שמדובר בהזרקות יומיומיות, שלב שלמעשה כבר חוויתי. ובכל זאת אני מגלה את השלב הזה מחדש: במשך 5 ימים הזרקתי 300 מ"ל גונל ביום (במקום 75 עד כה). גונל היא תרופה סינטטית המכילה הורמון FSH שמטרתה לגרות את הזקיקים המכילים את הביציות ולעודד ביוץ.  ההזרקה היומיומית הזו נשמעת אולי מרתיעה, אבל היא בכלל לא נוראית. המחט ממש דקה ובקושי מורגשת, החומר כמעט נטול תופעות לוואי, ואם מצליחות לשבור את המחסומים הנפשיים – זה ממש בסדר. ביום החמישי המעקב הראה שהזקיקים רק מתחילים להיווצר. הרופא ביקש שאמשיך בהזרקה לעוד יומיים ואחזור לביקורת. עברו יומיים, וכבר התפתחו 7 זקיקים בגודל 10 ו-11. שבעה זקיקים! זה אומר שבעה תינוקות פוטנציאלים! הרופא הסביר שצריך להגיע לגודל 14 ואז לעבור להזריק צטרוטייד, שמטרתו לעכב את הביוץ, כך הזקיקים ובהם הביציות יוכלו להבשיל לפני השאיבה, ולא להגיע לביוץ לפני הזמן. אך מאחר שהתקדמות הזקיקים נראתה לו איטית מדי, הוא החליט להסלים את המאבק: יום שמיני של גונל, הפעם במינון 450, ואחריו יומיים של מנופור. המנופור היא תרופה הורמונלית "מחומרים ביולוגיים", ולמעשה – היא מופקת משתן של נשים אחרי גיל המעבר (!) ומכילה שלושה הורמונים: LH, FSH ו-hCG. השילוב הזה של שלושת ההורמונים דומה לשילוב הטבעי המתרחש בגוף של אישה פוריה, ולמעשה יש לו אחוזי הצלחה גבוהים יחסית. 
כעבור 8 ימי גונל אני כבר קצת "מלאה". זו תחושה שקשה לתאר במלים, כאילו הבטן כבר רוויה בחומרים האלו, למרות שאין ממש תופעות לוואי. הגונל מגיע במזרק בצורת עט, שהחומרים בו כבר מעורבבים ומוכנים, והוא היה קל מאוד לשימוש ולא כואב בכלל. המנופור, לעומת זאת, זה כבר סרט אחר. חבילות של שני סוגי אמפולות: אבקה ונוזל, שיש לערבב ביניהן ביחס שמשתנה על פי המינון שקיבלת. הרופא הורה לי על מינון של 6, זה אומר שצריך לערבב 6 אמפולות של אבקה עם 2 אמפולות של נוזל, ולפי מה שקראתי מניסיון של נשים אחרות – התוצאה היא נוזל מרוכז מאוד המשאיר תחושת צריבה במהלך ההזרקה. וזה מגיע עם מזרק ו-2 סוגי מחטים, אחד לשאיבת החומר וערבוב והשני להזרקה. לא קל לשימוש, אבל יש סרטונים עם הנחיות ברורות. לצערי, לא הספקתי להגיע להדרכת אחיות להזרקה, אז אתפלל לאלוהי הנשים הבלות שלא יכאיבו לי מדי. 
בהמשך, כשאגיע להזרקת הצטרוטייד (שגם הוא מחולק לחומרים שצריך להרכיב לבד), קיבלתי המלצה מחברה לאלחש את המקום בקרח למשך דקה, ורק אז להזריק – להפחתת תחושת הכאב. מרוב לחץ מהמורכבות של המנופור, חיפשתי וביררתי כמה שיכולתי עד שהתחלתי לשקשק מפחד. נשים מדווחות על כאבים, על תחושות אי נוחות, וחברות אף המליצו לי לא להזריק לבד אלא להיעזר במישהי מהן (היו גם מתנדבות שלא הכרתי!) להזרקה המורכבת. אבל לצד הפחד יש בי גם קול שפוי יותר, שאומר – אם זה באמת היה כל כך מורכב, היו מכריחים אותנו ללכת לאחות שתזריק לנו, ולא היו נותנים לכל אישה להזריק לבד, בלי בדיקת איי קיו לפני. לכן, צפיתי ב-2 סרטונים שהסבירו איך להזריק, ונעזרתי בחברה אחת, אבל בסופו של דבר ביצעתי את כל הפעולות לבד ו…. זה באמת לא היה נורא. חשוב לעבוד לאט, וחשוב לזכור לנשום תוך כדי הזרקה איטית מאוד – כך זה כואב פחות. ובהן צדק, זה לא נורא כואב. צריך בעיקר לחצות את המחסום הרגשי והכל בסדר. לפני ההזרקה, ומרוב הפחד – ניסיתי לעודד את עצמי שכל הדרכים האלו הרי מובילות אותי לכאב הנורא מכל – כאב הלידה. אבל משום מה זה לא עזר. מה שכן הועיל, בסופו של דבר, זו ההחלטה להפסיק לפחד ולא לתת ל"שיגרה" הזו להפוך לדרמה. 
 
אפשר היה לחשוב, שלאור ההתעסקות היומיומית כל מה שיהיה לי בראש זה ההתרגשות לקראת הIVF הנכסף, אבל לאחרונה אני פעילה בעוד כל כך הרבה דברים, שכבר קשה לדעת מה חשוב יותר ומה פחות: נבחרתי לראשות הוועד של עיתונאי הארץ (בתקופה לא הכי טובה לעולם העיתונות, בלשון המעטה, ובהתעסקות יומיומית לא פחות אובססיבית), והתחלתי ללמוד (קורס אחד של פעם בשבוע). וזה, כמובן, בנוסף לעבודתי במשרה מלאה כמעצבת גרפית ולעבודות פרילאנס שאני לוקחת על עצמי להשלמת הכנסה. אה, וכמעט שכחתי – בשילוב עם פעילות בתא העיתונאיות. יש משהו מבורך בכל "הסחות הדעת" האלו שייצרתי לעצמי, שכל אחת מהן היא עולם בפני עצמו, ואפשר לראות את זה גם כשיעור במולטיטאסקינג. ובעיקר – זה גורם לי לשכוח להתעסק בתופעות לוואי שכן או לא מופיעות, זה אוסף אותי לעסוק בדברים חשובים יותר מאשר מעקבי ביוץ ומזרקים, אבל לצערי זה גם גורם לי לשכוח לעדכן את הבלוג והקוראות (והקוראים) שלי. אבל אני מבטיחה שאם יהיו סצינות בכי מביכות בעיצומן של ישיבות הוועד עם ההנהלה, או התפרקות אחרת כלשהי, אספר לכם ברגע שאצליח לאסוף את עצמי.
 
 
 
Viewing all 63 articles
Browse latest View live